Pap, deze is voor jou

Pap, deze is voor jou

Het leven zonder vader is anders. Als je veertien jaar het huis uit bent dan heb je geen dagelijks contact met je vader, het wekelijks bellen deed ik vooral met mijn moeder. Toch heb je als zoon een band met je vader waar niks tegenop kan: hij is je grote voorbeeld, je criticaster en je sparringpartner.

Op 16 oktober 2016 is het drie jaar geleden.  Drie jaar geleden dat voor mij en mijn familie de wereld in leek te storten. Mijn vader had een hartinfarct en was na een acute hartstilstand naar het ziekenhuis overgebracht. We zaten aan zijn bed terwijl hij in een kunstmatige coma werd gehouden.  Twee dagen later bleek alles tevergeefs, hij is die vrijdag overleden. Wij hebben als familie in die tijd ongelooflijk veel steun ontvangen, waardoor terugdenken aan die periode geenszins leidt tot enkel pijnlijke herinneringen. Sterker, de goede herinneringen overheersen.

Het weekend voor zijn overlijden kwamen mijn ouders eten in Amsterdam. We hadden geen idee dat het onze laatste avond samen zou zijn. Het is de avond geweest dat ik vol trots aankondigde dat ‘ik iets ging doen met ondernemen’. Mijn vader hoorde het aan, maar was op dat moment net bezig met Spotify ‘testen’: hij toetste de ene na de andere Franse chansonnier in om te kijken hoe goed en uitgebreid de database was. Spotify doorstond de test. Ik heb uiteindelijk weinig kunnen uitweiden over mijn ondernemersplannen, misschien maar goed ook want meer dan een vaag idee was het op dat moment niet.

Als ik onze WhatsAppconversatie teruglees, krijg ik altijd een glimlach op mijn gezicht. Het is wat krap maar onze gehele chathistorie past op één screenshot.

Het bijpraten over mijn plannen is er nooit meer van gekomen. Hij zou het overigens lang niet altijd met me eens zijn geweest en ik heb zonder zijn advies ook echt domme beslissingen genomen. Maar ja, zonder pap zal ik het zelf moeten doen. Vertrouwen op mijn gevoel en mijn dromen najagen.

Dat volgen van mijn dromen heeft geleid tot de oprichting van Sales for startups, waar ik startups help met hun marketing- en salesactiviteiten. Vorige week, op de geboortedag van pap, ben ik tot een akkoord gekomen met mijn nieuwste klant. Zoals topsporters hun handen naar de hemel wijzen en hun overwinning opdragen aan hun dierbaren, zo voelde ik dat ook. Minder heroïsch dan een Touretappe, maar voor mij minstens zo waardevol, keek ik ook even omhoog en zei: “Pap, deze is voor jou”.