Review State of inbound 2015

Ze zijn al weer bezig met State of Inbound 2016, maar toevallig is de editie van 2015 mij deze week onder ogen gekomen. Wat is State of Inbound? State of Inbound is een uitgave van Hubspot, zo’n beetje de ‘uitvinders’ van de inbound marketing. Dit boeiende rapport geeft een overzicht van trends, benchmarks en ontwikkelingen.

Inbound efforts achieve higher ROI than outbound regardless of company size or total marketing spend.

Van Hubspot kan je haast niet anders verwachten dan een positief verhaal over inbound marketing. Toch vind ik overduidelijk blijken dat inbound marketing nog steeds in de lift zit. En het rendement van inbound marketing is hoger dan het rendement van outbound marketing, ongeacht de grootte van jouw organisatie of het marketing budget.

Inbound marketing neemt bij alle organisaties een steeds belangrijker rol in. Voor grotere organisaties (vanaf 200 werknemers) stelt 50% dat inbound de primaire
marketingstrategie is, voor kleinere organisaties (vanaf 25 man) geldt dit voor 70%. Voor organisaties met minder dan 25 werknemers noemt vijf uit zes organisaties inbound als primaire strategie. Er is duidelijk zichtbaar dat hoe kleiner een organisatie is hoe belangrijker inbond marketing is. Dit is op zich logisch want inbound is volgens Hubspot, de enige manier om als kleine organisatie te kunnen concurreren met de grotere organisaties en budgetten.

 

Source: Hubspot State of Inbound 2015

Prioriteiten

Wat zijn de huidige prioriteiten voor de kleinere organisaties?

  1. Vergroten # contacten en leads
  2. Verhogen conversie van leads
  3. Verhogen van de omzet bij bestaande klanten

Wat zijn de belangrijkste prioriteiten voor marketeers in een B2B omgeving?

  1. Vergroten # contacten en leads
  2. Verhogen conversie van leads
  3. Het aantonen van ROI van marketing (vooral bij grotere organisaties)

Wat moet je doen?

Volgens het rapport is het gebruiken van een marketing automation oplossing een belangrijke factor die bepalend is voor marketingsucces. Een groot percentage (52%) van organisaties mét een marketing automation tool meldt een hogere ROI dan het jaar ervoor. Voor organisaties zonder marketing automation is dit lager (maar nog steeds 42% meldt een hogere ROI). Het verschil vind ik eigenlijk vrij klein. Hoe (de F) organisaties zonder marketing automation hun ROI vaststellen wordt in het rapport niet genoemd. Wellicht dat je door goed gebruik van CRM-software een eind komt.

Voor het vergroten van je budget helpt het meten van ROI. Organisaties die aantoonbaar een hoger ROI hebben alloceren een hoger budget voor marketing in het jaar daarop. Dit lijkt een vanzelfsprekendheid, maar ik heb me vaak verbaasd hoe weinig organisaties dit (kunnen) meten.

Apparently, watched pots do boil

Opvallend is dat het regelmatig checken van de resultaten ook een positief effect heeft op de ROI van marketing. Het mechanisme hierachter wordt niet vermeld al verwacht ik hier een gevalletje correlatie eerder dan causaliteit. Op dezelfde manier als het zinvol is om regelmatig op de weegschaal te gaan staan om je dieet vol te houden, terwijl je er toch echt geen grammetje van zal afvallen.

Wat moet je niet doen?

Wereldwijd zijn marketeers het erover eens dat de meest overgewaardeerde marketing tactieken zijn:

  1. Betaalde advertenties, vooral gedrukte advertenties, buitenreclame, billboards, televisie- en radioreclame. Kortom het van de daken schreeuwen hoe goed je bent als organisatie.
  2. Social media. Dit is al jaren een interessant discussiepunt in de markt. Afhankelijk van jouw markt en doelgroep kan social media een enorm belangrijk kanaal zijn, voor veel organisaties is het wijs om hier niet teveel van te verwachten.
  3. Betaalde online advertenties, zoals via Google Adwords, banners, en advertenties op social networks.

Voor startups adviseer ik juist wel deze laatste twee tactieken om de simpele reden dat je geen tijd hebt om een jaar lang langzaamaan te stijgen in de Google ranking (SEO) en eindeloos veel tijd te steken in goede content. Een goed item hebben en die betaald promoten kan een hele goede start zijn van je marketing. Laten we dit samen onderzoeken.

Meer weten over mijn marketing diensten? Of gewoon een keer kenismaken?